Kincsek Völgye

„Buja, mégis harmonikus birtok – mindig ilyenre vágytunk”

Folyamatosan terebélyesedik gyümölcsfaültetvényünk, az itt lévő fákat nem permetezzük és nem metsszük, mégis egészségesek és gyönyörűen teremnek, mi úgy mondjuk, beállt a természet rendje. „Minél nagyobb a biodiverzitás, annál jobb egy ültetvény” – ezt nemcsak gondoljuk, hanem tapasztaljuk is, így a gyümölcsfák mellett a többi fafajtából is sokféle él nálunk együtt: a gesztenye, tölgy, juhar, akác remekül megfér egymás mellett.

Eddig 250 különböző fajtájú csemete gyümölcsfát ültettünk itt, olyanokat, amik csak a Kárpát-medencében őshonosak. Nagyon hiszünk abban, hogy meg kell menteni olyan fajtákat, amik őseink életének fontos részét képezték. Virágzási sorrendben állnak egymás körül a különböző fák (belülről indul a virágzás, először a mandula, aztán a kajszi, az őszibarack, a meggy, a cseresznye, az alma, a körte stb. virágzik). Azt valljuk, hogy ha valamit, akkor gyümölcsfát igazán érdemes ültetni – egészen kevés gondoskodással is beérik, ugyanakkor sokoldalú táplálékot adnak. A célunk ezzel, hogy végre ne csak három féle alma létezzen és legyen kapható, hanem hatvan. Különböző színű, zamatú gyümölcsöt termő, eltérő időben termő fák, van például olyan körtefa, amit februárban szedünk le.

A természet ajándékai

Mediterrán kert rozmaringgal, levendulával, szalmagyopárral – minden gyógynövényt, ami itt terem, felhasználunk, a párlatokból tinktúra, szörp, virágvíz, kozmetikum készül. Így vannak csodás fűszereink, kézműves szörpök, lekvárok, teák, aszalványok....és mindenféle levendulás termék, a fantáziánk végtelen ezen a téren. A lepárlásnál több fajta gyógynövényt is lepárlunk, ezekből jelenleg főleg a virágvizeket, gyógynövényvizeket és levendulaolajat készítünk. A kozmetikumok illatosak, természetesek és olyan fontos hatóanyagokat tartalmaznak, amiket a legtöbb, üzletben kapható kozmetikum nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben.

Tényleg felhasználunk mindent, hiszen mind a természet ajándéka. És aki jókor jár nálunk, és éppen szezonja van valaminek, az tud magával hazavinni ezekből a tényleg egyedi, kézzel készített termékekből, amik egytől egyik prémium minőségűek.

Évek óta minden ősszel elültetjük a tulipánhagymákat, amik alig várják, hogy végre kisüssön a nap. Egészen hihetetlen érzés látni, ahogy kidugják a fejüket és ezzé a csodás színkavalkáddá állnak össze.

Aki pedig lekési a Tulipánszüretet, annak sem kell bánkódnia, hiszen minden júniusban levendulaszüretet is szoktunk tartani, háromezer bokor angol és francia levendula várja velünk együtt a nyarat.

És persze lesz itt még sok minden. Ha érdekelnek a szüreti, betakarítási és szedd magad híreink, csak iratkozz fel bátran a levelünkre és időben értesítünk!

Szeretettel

Zsuzsa